We zijn in Nederland gehecht aan onze tussendoortjes. Maar liefst 9 van de 10 Nederlanders eet dagelijks een tussendoortje waarbij koekjes, chips, zoutjes en fruit favoriet zijn. Maar heb je die tussendoortjes nu echt nodig of is het nemen van een tussendoortje een verkapte vorm van gewoon lekker snacken door de dag heen?

De voorstanders van het nemen van tussendoortjes adviseren om elke 3 uur iets te eten om ‘de energie gedurende de dag op peil te houden’. Je energiepeil gedurende de dag is inderdaad sterk afhankelijk van wat je in je mond stopt. Maar het is belangrijker wát je in je mond stopt dan dat je dat elke 3 uur doet. Als je bijvoorbeeld ontbijt met 2 witte boterhammen met hagelslag, of een kom yoghurt met cruesli, krijg je vooral een bom suiker binnen. Je bloedsuikerspiegel stijgt en zal daarna weer flink dalen, waardoor je al snel weer trek hebt in een tussendoortje. Dan pak je een ‘gezonde’ evergreen, sultana, ontbijtkoek of wat dan ook en het proces herhaalt zich opnieuw: suiker vraagt suiker.

Als je de suikerhoudende producten vervangt door volwaardige voeding zal je merken dat je energiepeil gedurende de dag een heel stuk stabieler is. Ontbijt eens met een flinke kom ouderwetse havermout, yoghurt met fruit en noten of twee gekookte eieren op volkorenbrood. Eet een echte maaltijd met voldoende eiwitten en je zult zien dat je tot de lunch meer dan voldoende energie hebt. Hetzelfde geldt voor de lunch. Eet volwaardige producten die je lichaam voeden in plaats van vullen en je zult gaan merken dat je energiedips verleden tijd zijn. Ook het voedingscentrum geeft aan dat het lichaam geen tussendoortjes nodig heeft, behalve wanneer je veel sport of fysiek zwaar werk hebt.

Probeer het eens uit. Als je last hebt van energieschommelingen gedurende de dag, als je je vaak moe voelt, prikkelbaar bent of moeite hebt met je concentratie, is het echt de moeite waard om te kijken wat een verschil in voeding voor jou kan betekenen. Eet 3 volwaardige maaltijden per dag, eet écht als je eet en laat de rest staan. Dat is niet alleen goed voor je humeur en je energiepeil, je taille vaart er ook wel bij J.

Yoga Leiderdorp