Hormonen, stress en gezondheid

 

Jouw gezondheid hangt samen met je hormonen. Hormonen sturen zo’n beetje alle processen in je lichaam aan en zijn voortdurend in gesprek met je omgeving. Hormonen raken uit balans door een omgeving met veel ongezonde voeding, te veel stress, te weinig beweging, te weinig slaap en te veel toxische stoffen. Stress is de grootste hormoonverstoorder die er is.

 

Gezond zijn én langdurig gestrest, gaan nooit samen. Stress heeft een negatieve invloed op o.a. de werking van je darmen en de opname van voedingsstoffen. Alles in je lichaam hangt met elkaar samen. Als je darmen niet goed werken, kun je dit bijvoorbeeld ook gaan zien aan je huid en als je immuunsysteem niet goed werkt, kunnen je hersenen hier last van hebben. Misschien is dit voor sommigen herkenbaar: als je te veel snoept of suiker eet, kun je je erg moe gaan voelen of zelfs neerslachtig. Je voelt je futloos en hebt zeker geen zin om te gaan sporten. Het is natuurlijk belangrijk om de oorzaken die je stress opleveren aan te pakken. Eén oorzaak van stress voor je lichaam kan je voeding zijn. Te veel suiker, te veel eetmomenten, te veel toxische stoffen in je voeding. 

 

Het is daarom erg belangrijk om jouw lichaam met al jouw organen goed te voeden, zodat die ervoor kunnen zorgen dat je hormonen zo optimaal mogelijk in balans blijven. Door jouw lichaam goed te voeden gaat jouw lichaam vóór je werken. Je voelt je goed, hebt zin en energie om te sporten en zit goed in je vel!

 

De juiste voeding voor de juiste hormoonbalans

 

Wat je eet is informatie voor al de cellen in jouw lichaam. Voeding is zoveel meer dan alleen brandstof. Wat ik vaak zie is dat een vrouwelijk lichaam voedingstekorten heeft door bijvoorbeeld een eenzijdig eetpatroon, te veel bewerkt eten maar vooral te weinig eten omdat je op dieet bent.  Zo’n lichaam blijft vragen om bepaalde voedingsstoffen. Dit kan mede de oorzaak zijn van eetbuien of sterke hang naar bepaalde voedingsmiddelen (chips, koek, chocolade). Eet en drink daarom zoals de natuur het ons geeft, dus zoveel mogelijk volwaardige en onbewerkte producten. Probeer bij alles wat je eet of drinkt te bedenken of het nog lijkt op het product zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft.

 

Jouw lichaam is uniek.

 

Jij bent uniek en jouw lichaam is uniek! Misschien heb je vandaag iets anders nodig dan over drie maanden als je in een stressvolle periode zit. Om deze reden geloof ik niet in diëten of eetschema’s. De meeste diëten zijn gebaseerd op beperkingen. Wat je niet mag eten. Als je plotseling weglaat wat je normaal gesproken dagelijks eet, dan veroorzaak je stress voor je lichaam (en dit willen we nu juist niet!). Een dieet houd je met wilskracht misschien een tijdje vol maar vaak niet erg lang. Je weet van nature goed welke voeding je lichaam nodig heeft. Veel vrouwen zijn het contact met hun lichaam verloren. Die besturen met hun hoofd het lichaam en vergeten te voelen. Gebruik altijd je gezonde verstand en je intuïtie als het gaat om voeding en leer weer te luisteren naar de signalen die je lichaam jou probeert te vertellen. Heb je trek? Geef en gun je lichaam dan voeding! Bijvoorbeeld een stuk fruit met wat ongebrande noten. Honger/trek hebben is ook weer stress voor jouw lichaam. Als je je voedingspatroon wilt wijzigen, focus dan op alles wat gezond is en zorg dat je daar in eerste instantie zo veel mogelijk van binnen krijgt. Je lichaam snakt naar gezonde voeding met een variatie aan voedingsstoffen.

 

Blog geschreven door Marieke Felicia, voedingsdeskundige

 

 

 

 

 

 

 

 

Yoga Leiderdorp