Dat voldoende beweging goed is voor je lichaam weten we allemaal. Dat spierversterkende training daar absoluut een onderdeel van zou moeten zijn, is helaas nog niet bij iedereen bekend. De voordelen van spierversterkende training zijn legio: het werkt stress verlagend, verbetert je nachtrust en geeft je meer energie. Daarnaast zijn er nog vele andere redenen om aan spierversterkende training te doen:

  1. Je krijgt een strakker lichaam.

Door je spieren te versterken, krijgt je lichaam meer vorm. Je spieren worden steviger, je kleding zit beter en je krijgt een slanker lichaam. Soms zie je dat niet terug op de weegschaal, omdat spiermassa minder plaats inneemt dan vetmassa. Je kunt je spieren versterken met ftness oefeningen, maar ook met een pittige Power Yoga les.

 

  1. Het geeft je stofwisseling een boost en verhoogt je vetverbranding.

Als je spiermassa toeneemt gaat je rust stofwisseling omhoog. Spierweefsel is actiever dan vetweefsel en verbrandt meer calorieën. Terwijl je aan het sporten bent, maar ook nog na het sporten en zelfs terwijl je gewoon rustig op de bank zit. Als je wat gewicht kwijt wilt, is spierversterkende training, naast dagelijkse beweging en gezonde voeding, een absolute aanrader!

 

  1. Het verhoogt je flexibiliteit.

Er wordt vaak nog steeds gedacht dat krachttraining ervoor zorgt dat je korte stijve spieren krijgt. Diverse onderzoeken hebben inmiddels echter bewezen dat regelmatige spierversterkende training juist je flexibiliteit verhoogt. Het is hierbij belangrijk dat je volledige bewegingen maakt, zonder je gewrichten te overstrekken.

 

  1. Het is goed voor je hersenen en je geheugen.

Spierversterkende training heeft niet alleen voordelen voor je lichaam, maar ook voor je brein. Prof. Scherder promoot al jaren voldoende beweging en het belang van een actieve leefstijl voor het in conditie houden van ons brein. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van het brein en voor een verbetering van de chemische huishouding in de hersenen.

 

  1. Je gaat veroudering tegen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer spiermassa er jaarlijks wordt afgebroken. Door twee tot drie keer per week een half uur aan spierversterkende training te doen, kun je de afname van spiermassa verminderen, stoppen of zelfs doen toenemen. Ook op oudere leeftijd! Daarnaast verbeter je je botdichtheid, waardoor je minder kans hebt op osteoporose. Vooral voor vrouwen na de overgang is het behouden van sterke botten van groot belang. Het spreekt voor zich dat het hebben van voldoende spiermassa er ook voor zorgt dat je fitter bent, waardoor je je dagelijkse activiteiten makkelijker kunt volhouden.

 

  1. Je krijgt een betere houding.

Door regelmatige training verbetert je houding: je bent je meer bewust van je lichaam en hebt meer kracht in je spieren om een goede lichaamshouding vast te houden gedurende de dag. Bijkomend voordeel hiervan is dat houdings-gerelateerde klachten als lage rug-, schouder- en nekklachten zullen verminderen.

Yoga Leiderdorp