Heb je soms het gevoel dat je in een sneltrein door je leven raast? Dat je altijd van alles moet doen en daar te weinig tijd voor hebt? Hoog tijd om momenten in te lassen waarin je het rustiger aan doet. Slow down, probeer onderstaande tips toe te passen in je dagelijkse leven en je zult merken dat kleine gewoontes een groot verschil kunnen maken!

  1. Neem wat extra tijd om de dag op te starten

Zet je wekker 15 minuten eerder en sta op zonder te snoozen. Gebruik die extra 15 minuten voor jezelf en laat je telefoon uit. Drink rustig een kop koffie of thee. Zet het raam open en haal een paar keer diep adem. Mediteer. Doe wat rekoefeningen. Kies je eigen ochtendritueel en doe iets wat jij prettig vindt. Hierdoor begint je dag een stuk relaxter.

  1. Focus op 1 taak

Vergeet het multi-tasken. Ons brein kan niet meer dan één informatie verwerkend proces tegelijk aan. Als je meerdere taken tegelijk wilt doen, moet je brein continu switchen tussen de ene en de andere taak, wat een hoop onrust in je hoofd geeft. Kies 1 taak, focus hierop en laat je zo min mogelijk afleiden door andere zaken. Hierdoor word je productiever én rustiger. 

  1. Eet met aandacht en waardering

Als je veel te doen hebt, is de verleiding groot om onder het eten nog even wat mails weg te werken. Je brein heeft echter ook pauze nodig. Eten is bij uitstek een moment waarop je het rustiger aan kunt doen. Zet je afleidingen uit en eet met aandacht. Proef en geniet van je eten en maak van je maaltijden kleine rustmomenten, dan kun je daarna met hernieuwde energie voor lichaam en geest weer door.

  1. Neem een adempauze

Adem diep in en adem volledig uit. Doe dit 5x. Een aantal keren bewust diep ademhalen maakt echt verschil. Neem een korte adempauze wanneer je je gehaast of onrustig voelt, bijvoorbeeld voor die spannende vergadering of na het afronden van een lastige taak. Adem in, adem uit, laat los wat is gedaan en focus op wat er gaat komen.

  1. Kies

Er zijn veel dingen leuk, nodig of interessant. Maar je kunt niet alles doen. Als je niet kunt kiezen en overal ja op zegt, doe je veel dingen half en gehaast en mis je het daardoor alsnog. Dus kies wat jij belangrijk vindt en besteed daar je volledige aandacht aan.

  1. Zet je telefoon uit en doe je laptop dicht

Het lijkt ontspannend om nog lekker op social media, youtube of op marktplaats rond te struinen, maar voor je brein is dat geen pauze. De hoeveelheid informatie die je op een dag tot je krijgt is enorm. Zet die stroom af en toe uit en geef je brein een pauze van al die prikkels: doe je laptop dicht en zet je telefoon uit.

Vind je het lastig om momenten van rust in te plannen? Ga op zoek naar een activiteit die je leert om meer in het moment te zijn, zoals Mindfulness, Yoga of meditatie.

Yoga Leiderdorp