Yoga Basics Workshops

Yoga Basics: meditatie en pranayama – zaterdag 25 nov 15:00-17:00

Meditatie en ademhalingsoefeningen (pranayama) zijn belangrijke onderdelen in een yogales. Ook buiten de mat kunnen ze je veel voordelen bieden. Ben je benieuwd naar meditatie en pranayama, naar welke technieken en oefeningen er zijn en wat ze voor je kunnen doen? Dan is deze workshop wat voor jou!

Meditatie, ook wel dhyana, is een oefening in aandachtig aanwezig zijn. Er zijn diverse vormen van meditatie, waarbij het allemaal gaat om eenwording van lichaam, geest en ziel. Het gaat dus niet per se om je gedachten stil te krijgen, want dat is haast onmogelijk. Gedachten komen nou eenmaal voortdurend voorbij. Als je mediteert, kalmeer je je gedachten wel en dat kan positieve effecten op je hebben, zoals minder stress en angst ervaren en het verhogen van je concentratie. 

Pranayama is het beheersen van de adem. Het woord pranayama is Sanskriet en komt van ‘prana’, wat levensenergie betekent, en ‘yama’, wat uitbreiding betekent. Met deze ademhalingsoefeningen stuur je dus je ademhaling bewust om zo lichaam, geest en ziel met elkaar te verbinden en je levensenergie uit te breiden.

In onze drukke levens tegenwoordig ademen we vaak te oppervlakkig. En dat kan onder andere leiden tot hartkwalen, vermoeidheid en slaapproblemen. Door beter te ademen kun je hier positieve invloed op hebben en ook mentaal kun je jezelf meer in balans brengen, kalmeren of juist oppeppen met bepaalde technieken.

Dit ga je leren:

  • Je leert verschillende meditatietechnieken en ademhalingsoefeningen
  • Je gaat ervaren wat voor invloed de technieken en oefeningen op je hebben
  • Je leert wanneer je welke techniek het beste in kunt zetten en hoe je dat toepast in het dagelijks leven

Yoga Basics beginnersworkshop – zaterdag 13 januari 2024 10:00-12:00

Ben je net begonnen met yoga of ben je van plan te starten? Wil je graag extra informatie en praktische handvatten met betrekking tot de juiste uitvoering van de verschillende houdingen, het materiaalgebruik of je eigen techniek? Dan is deze Yoga Basics Beginnersworkshop echt wat voor jou!

“Doe ik het wel goed?” is een veel voorkomende gedachte bij beginnende yoga beoefenaars. Het kan voor onzekerheid zorgen als jouw houding er anders uitziet dan bij de docent of bij je buurman of -vrouw. Is het vreemd als je de houding in een ander lichaamsdeel voelt dan de docent benoemt? Wat kun je doen als een houding je überhaupt niet lukt? Deze onduidelijkheden kunnen je practice behoorlijk in de weg staan en dat is zonde. Om je goed op weg te helpen met je practice gaan we in de Yoga Basics Beginnersworkshop aan de slag met een heel aantal praktische tips die je direct leert toepassen. Je zult merken dat je na het volgen van deze basiscursus met meer zelfvertrouwen en kennis op de mat staat, wat je plezier en je vooruitgang zeker zal bevorderen!

Dit ga je leren:

  • Vijf ‘basisregels’ die op vrijwel alle veel voorkomende houdingen van toepassing zijn, om te zorgen dat je op een veilige manier de houdingen kunt ontdekken en verdiepen.
  • Hoe je op een prettige manier gebruik kunt maken van props (zoals het blok, de riem en de bolster) om je houding aan te passen aan jouw lichaam, je houding te ondersteunen of je houding te verdiepen.
  • Wat je kunt doen als een houding niet lukt of pijn doet.

 

Algemene informatie workshops

Docent: Daniëlle

Tarief: € 17,50 leden / € 25,- niet leden

Meenemen: gemakkelijke kleding waar je goed in kunt bewegen, een yogamat (als je die niet hebt, kun je er één lenen van de studio), een afsluitbare waterfles en iets warms om aan te trekken, zoals sokken of een vest. De workshop is inclusief het gebruik van props, thee en een werkboek.

Agenda Workshops

2023: Zaterdag 25 november 15:00-17:00 Yoga Basics: Meditatie en pranayama (beheersing van de ademhaling)

2024: Zaterdag 13 januari 10:00-12:00 Yoga Basics: Beginnersworkshop

Yoga Leiderdorp